Ajatuksia valkoisenpaimenkoiran hankintaan

Hei, sinä valkoisestapaimenkoirasta ja kasvateistani kiinnostunut! Lue ensin tämä. 

Valkoinenpaimenkoira on iso ja aktiivinen rotu. Se tarvitsee liikuntaa ja aivotyötä, jotta se olisi tyytyväinen olemiseensa. Valkoinenpaimenkoira nauttii osallistumisesta perheen arkeen ja sen kanssa on mukava harrastaa yhdessä. Valkoista en suosittele pelkästään sohvakoiraksi, koska voi olla, että sitä sohvaa ei enää hetkenpäästä ole. Riittävä liikunta ja pienet aktiviteetit ovat perusedellytys valkoisenpaimenkoiran kanssa elämiseen. Samoin myös pentu- ja arkikoulutus, jotta valkoisista saadaan kaikista yhteiskuntakelpoisia yksilöitä. En myöskään myy koiraa pelkäksi ulkokoiraksi: tarhaan asumaan tai juoksunarun jatkeeksi. Valkoinen on laumaeläin ja yleensä sen tärkein lauma on ihminen, joka antaa ruoan ja läheisyyden. Valkoiselle paras palkka usein onkin yhteinen aika perheen kanssa. Makoilu jaloissa tai sohvalla vieressä, kun iltaisin katsellaan vaikka televisiota.Tutustu rotuun yhdistyksen sivujen kautta. Sieltä saat tietoa rodusta, terveydestä, yksilöistäkin. 


Lue rotumääritelmä, käy näyttelyissä, kokeissa ja muissa paikoissa, missä voit nähdä valkoisiapaimenkoiria livenä. Mieti tarkkaan onko tämä se rotu, mikä todella on sinulle sopiva ja valloittaa sydämesi ensi hetkestä lähtien. Tämän jälkeen mieti mitä rodulta odotat? Mieti mitä kasvattajalta odotat?

Jos tämän jälkeen olet sitä mieltä, että valkoinenpaimenkoira on sinun valintasi, niin ota mielellään yhteyttä sähköpostilla. 

Esittele itsesi - Kuka olet? 
Missä, miten ja kenen kanssa asut? 
Onko sinulla ennestään koirakokemusta jne? 
Miten päädyit juuri valkoiseenpaimenkoiraan? 
Aiotko harrastaa koirasi kanssa jotakin? 
Kerro vähän ajatuksistasi koiran ja tietenkin erityisesti valkoisenpaimenkoiran kanssa elämisestä. Mitä enemmän kerrot itsestäsi, sitä helpompi pennuista on mahdollista katsoa ehkä sinulle/teille sopivaa pentua. 
Kysele viestissäsi! Varmasti mielessäsi on paljon yleistä asiaa rodusta tai minun kasvateistani tai suunnitteilla olevasta pentueesta. Pyrin vastaamaan kysymyksiin tietämykseni mukaan rehellisesti ja kaunistelematta. 

Pentua en koskaan lupaa sitovasti kenellekään ennen niiden syntymää, koska mitä vain voi tapahtua. Otan kyllä odotuslistalle alustavasti sopivalta vaikuttavia kotiehdokkaita, mutta varsinaiset valinnat tehdään vasta, kun pennuista alkaa jo hiukan nähdä niiden luonne- ja ulkomuotoeroja. 

Etusijalla ovat harrastavat kodit ja näihin pentuja valitaan ensin, mutta aina joka pentueesta menee myös pentuja ns. kotikoiriksi ja perheenjäseniksi, iloksi arkeen.

Myös henkilökohtainen käynti meillä ennen pennun sitovaa varausta on ehdoton edellytys. Pelkän sähköpostin tai puhelun perusteella en pentua myy. 

Tärkeimpiä asioita kasvatustyössäni ovat koiran terve käytös arjessa ja harrastuksissa sekä terve fyysinen rakenne. Täydellistä koiraa ei ole ja välillä joutuu miettimään mitkä asiat ovat niitä tärkeimpiä ja mistä ei ehdottomasti tingitä. Kompromissejakin siis joutuu tekemään, mutta ne pitävät olla kohtuuden rajoissa.

Toivon, että kasvattini saavat aktiiviset harrastavat kodit, jotka tarjoavat riittävästi liikuntaa ja työtä koiran aivoille, jotta arki on mutkatonta pennun kasvaessa. Asia, josta ei voida puhua riittävästi on myös se, että taloon tuleva pentu on peruskoulutettava. Muu kouluttaminen on plussaa ja tietenkin toivon, että koiraa käytettäisiin näyttelyssä ja sen kanssa mahdollisesti jopa harrastettaisiin tavoitteellisesti tai edes omaksi iloksi.

Odotan myös, että kasvattieni perheet vievät koirat aikanaan virallisiin terveystarkastuksiin: lonkat, kyynärät, selkä ja silmät sekä luonnetestauttavat koiransa, vaikka koiraa ei jalostukseen käytettäisikään koskaan. Näistä saatava tieto on ensiarvoisen tärkeää perheelle itselleen koiran ikääntyessä, rodulle sen terveysasioita suunniteltaessa sekä minulle kasvattajana jalostusvalintoja tehdessäni. 

Olen myös kasvattajana melko aktiivinen ja odotan pentujen perheiltä yhteydenpitoa kasvatin koko iän ajan. Haluan jakaa niin ilot kuin surutkin eli minulle voi soittaa tai laittaa viestiä. Haasteissa autan aina, kun pystyn. Jos en itse osaa, niin pyrin auttamaan avun etsinnässä. 

Jos tämä kuulostaa siltä, että ajatuksesi ovat samanmoiset, ota yhteyttä.   

terkuin Oili ja valgee lauma